Clubgeschiedenis

M.U.S.C. Holland Branch – Dutch Mancunians is de officiële door Manchester United erkende, Nederlandse supportersvereniging van Manchester United. De vereniging werd op 20 December 1995 opgericht in Den Haag.

Het idee kwam nadat ongeveer tien voetballers van de Haagse voetbalvereniging GONA jaarlijks een bezoek brachten aan Old Trafford. Een bestuur werd samengesteld en dankzij de steun van Roelof Lambregts van SHARP Benelux BV, kregen wij de financiën om de Dutch Mancunians op te richten.

gona
De eerste Dutch Mancunians op Old Trafford in 1993

Als officieel doel van de vereniging werd de volgende volzin vastgelegd: “De gemeenschappelijke interesse voor Manchester United F.C. onder te brengen in een Nederlandse supportersvereniging en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords”.

Het in de praktijk brengen van dit doel uitte zich in eerste instantie tot het organiseren van reizen naar wedstrijden van Manchester United. Maar al snel werden ook meetings belegd, waarbij de United-fans vanuit het gehele land elkaar hebben kunnen leren kennen en hun ervaringen en liefde voor de club konden delen. En omdat er dingen in de wereld zijn die nog belangrijker zijn dan United, werd het fenomeen Mancunian Charity opgezet, waar d.m.v. loterijen geld werd verzameld voor diverse goede doelen.

Last, maar zeker niet least is het Mancunian Magazine al sinds de beginperiode het 3-maandelijks medium voor en van de Dutch Mancunians. Hiermee heeft de vereniging al meerdere prijzen gewonnen waaronder “beste magazine van de officiële supportersverenigingen van Manchester United”.

Ook is tot 3 keer toe de Mancunian Moment of the Year-trofee uitgereikt. Eerst aan Gary Pallister ter ere van zijn 2 goals tijdens een kampioenschapbeslissend duel bij Liverpool in 1997. Vervolgens was het de beurt aan Raimond van der Gouw, voor zijn verdienste bij het promoten van de Dutch Mancunians binnen de United-gelederen. Tenslotte ontving Ole Gunnar Solskjaer onze trofee in 2003 als blijk van waardering voor zijn gehele loopbaan bij United. Enerzijds als scorende spits, maar anderzijds zeker zo belangrijk als speler die altijd en overal tijd maakt voor de supporters.

Barry Moorehouse, toentertijd van de Manchester United Membership Office, omschreef de Dutch Mancunians als “een voorbeeld voor andere buitenlandse verenigingen”.

TOP